Petra Oldengarm MSc

Foto: Arenda Oomen

Ik heb gemerkt dat een goede diversiteit binnen een team een positieve uitwerking heeft op het werkplezier en de resultaten. Helaas kiezen vrouwen vaak voor een ander werkveld en is de bèta, techniek en ICT-sector nog een mannenwereld. Het zou mooi zijn als er een goede mix ontstaat van diverse achtergronden.

Op de middelbare school werd ik erg geïnspireerd door mijn wiskundeleraar. Die heeft mijn plezier voor wiskunde en informatica gestimuleerd en ook mijn keuze om daarin verder te gaan. Om heel eerlijk te zijn vond ik de stap om zelf informatica te gaan studeren best groot. Het leek me moeilijk en ook studeren met (vrijwel) alleen jongens zag ik tegenop. Ik was bijvoorbeeld het enige meisje in mijn jaargang informatica. Toch heb ik ervoor gekozen omdat ik wiskunde heel leuk vond en verwachtte dat ik mijn creativiteit goed kwijt kon in het informaticavak. En dat bleek ook zo te zijn.

Tijdens mijn werk ontdekte ik al snel dat ik innovatie erg leuk vond en daarnaast de neiging had om snel de leiding te willen nemen. Die twee kwaliteiten heb ik in veel van mijn functies teruggezien. Ik gaf aan steeds complexere teams leiding in innovatieve werkvelden. Uiteindelijk bleek mijn passie voor cybersecurity het grootst en ik ben blij dat ik nu in dit werkveld werk. Ik draag graag bij aan Nederland veiliger maken.’

Petra Oldengarm studeerde technische informatica aan de Rijksuniversiteit Groningen is directeur van Cyberveilig Nederland en zelfstandig strategisch adviseur cybersecurityvraagstukken.