De hordes die meiden en vrouwen tegenkomen op hun weg naar bèta, techniek en IT
Waarom kiezen zo weinig meiden voor een toekomst in techniek of IT? Niet omdat ze minder talent of interesse hebben dan jongens, maar omdat ze onderweg hordes tegenkomen die hen ontmoedigen of tegenhouden. Van stereotype verwachtingen op school tot het ontbreken van vrouwelijke rolmodellen op de werkvloer: het systeem zit hen vaak in de weg. Met de hindernisloopbaan maken we zichtbaar welke barrières meiden tegenkomen, van de speelmat tot de werkvloer. En vooral: hoe we die hordes kunnen wegnemen, zodat iedereen gelijke kansen krijgt om zijn of haar talenten te ontwikkelen in techniek en IT.
Fix the system, not the girls
Vanaf jonge leeftijd krijgen kinderen ander speelgoed, waardoor al op de speelmat kansen ontstaan of juist ontbreken. Meisjes krijgen vaker poppen en keukentjes, terwijl jongens blokken en gereedschap krijgen, wat hun ontwikkeling in ruimtelijk inzicht en techniek stimuleert.
Meiden krijgen andere signalen dan jongens over wat ‘bij hen past’. Ze worden vaker geprezen om hun uiterlijk en sociale gedrag, terwijl jongens gestimuleerd worden in hun technisch en zelfstandig handelen.
Onderschatting en vooroordelen beïnvloeden de studiekeuzes van meiden al op school. Docenten en decanen adviseren jongens vaker richting technische profielen, zelfs bij gelijke prestaties, terwijl meiden eerder worden ontmoedigd.
De hardnekkige mythe van de wiskundeknobbel zorgt ervoor dat meiden zichzelf onderschatten in exacte vakken.
Meiden zien nauwelijks vrouwen in techniek, IT en bèta beroepen. Zonder voorbeelden wordt het moeilijker voor meiden om zichzelf een toekomst in deze sectoren voor te stellen.
In technische opleidingen zijn vrouwen zwaar in de minderheid. Dit vergroot de prestatiedruk, verlaagt het gevoel van erbij horen en maakt de kans op uitval groter, zeker wanneer onbewuste vooroordelen niet worden herkend en aangepakt.
Vrouwen in techniek en IT krijgen vaker te maken met een niet-inclusieve cultuur, vooroordelen en onderschatting. Dit vergroot de kans op uitstroom: vrouwen verlaten de sector sneller dan mannen.
Samen kunnen we de hordes wegnemen
“We denken als samenleving nog te vaak dat het aan de meiden zelf ligt dat ze niet voor een technische opleiding of beroep kiezen. Ze hebben er geen interesse voor, willen niet vies worden, of zorgen liever dan ze lassen. De waarheid is echter dat we meiden vanaf hun jongste leeftijd op allerlei manieren áfleren om hun interesse in techniek verder te ontwikkelen. Dat kunnen en moeten we veranderen,” Sahar Yadegari, directeur VHTO.
Bekijk hoe jij kan helpen
Meer informatie over welke hordes geïdentificeerd zijn en hoe deze weggenomen kunnen worden, is te vinden in deze factsheet. Wil je alleen de poster bekijken? Download de Hindernisloopbaanposter. waarop de hordes zijn gevisualiseerd.