Op 30 maart 2023 vindt Girls’ Day 2023 plaats. Tijdens deze dag stellen bedrijven door heel Nederland hun deuren open om meisjes tussen de 10 en 15 jaar te laten kennismaken met bèta, techniek en IT. Zo krijgen meisjes een beter beroepsbeeld van het werken in deze sector waardoor de kans groter wordt dat ze ervoor kiezen. Nu is slechts 16% van de werknemers in bèta, techniek en IT vrouw.

VHTO, Expertisecentrum Genderdiversiteit in bèta, techniek en IT dat deze dag organiseert, heeft inmiddels de eerste aanmeldingen voor Girls’ Day 2023 ontvangen van scholen en bedrijven. De eerste 2500 meisjes zijn aangemeld.  Op 30 maart start Girls’ Day met een online kick-off waar de meisjes kennismaken met de verschillende facetten van techniek en technologie. Daarna gaan ze op bedrijfsbezoek. Bij het bedrijf krijgen de meisjes een bedrijfsintroductie, doen ze een leuke en actieve opdracht en maken ze ook kennis met rolmodellen.

Laagdrempelige manier

Het aantal vrouwen dat kiest voor een carrière in bèta, techniek en IT is helaas veel lager dan het aantal mannen dat voor deze sectoren kiest. Ook internationaal gezien is het aandeel vrouwen in de technische sector in Nederland relatief laag.

Dat is jammer, want een baan in deze sector biedt goede salarissen en veel baanzekerheid waardoor kansengelijkheid toeneemt. Daarnaast is de vraag naar werknemers in deze sectoren al jaren onverminderd groot, terwijl werkgevers een grote poule aan talent mislopen. Als we de grote opgaven waar onze maatschappij voor staat willen oplossen, dan zijn nieuwe technologische oplossingen noodzakelijk Daarvoor is een diverse groep makers essentieel. Helaas sluiten meisjes op jonge leeftijd al een baan in bèta, techniek en IT uit. Door meisjes tussen de 10 en 15 jaar op een laagdrempelige manier te laten kennismaken met bèta, techniek en IT, worden vooroordelen weggehaald en stereotypen doorbroken.

Aanmelden

De komende maanden kunnen bedrijven en scholen zich aanmelden voor Girls’ Day 2023. Vanaf eind februari zullen de deelnemers worden geïnformeerd over welk bedrijf zij zullen bezoeken of welke school op bezoek komt. Voor bedrijven en intermediairs worden verschillende webinars georganiseerd waarbij VHTO toelicht hoe een goed en enthousiasmerend bedrijfsbezoek voor meisjes georganiseerd kan worden.

Girls’ Day is een initiatief van VHTO, Expertisecentrum Genderdiversiteit in bèta, techniek en IT. VHTO doet de landelijke coördinatie en communicatie en matcht scholen en bedrijven. Het initiatief wordt al meer dan 10 jaar georganiseerd. Aan Girls’ Day 2022 deden 6500 meisjes en 200 bedrijven mee.

Meer weten over Girls’ Day of aanmelden? Ga naar onze aanbodpagina. Daar vind je ook de veelgestelde vragen over dit evenement.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief