Sophie Kuijt van IBM

Sophie Kuijt is bij IBM IT-architect. Zij is tijdens Girlsday één van de rolmodellen die de meisjes uitleg geeft over hoe het is om bij een techbedrijf te werken. “Ik heb er ieder jaar weer heel veel zin in. Het is altijd weer een feestje.”

Tech is een maakberoep
 

Sophie Kuijt, IT-architect bij IBM, vindt net als Brons dat het beeld van IT veranderd moet worden. “Ik heb zelf drie dochters en ik zie bij hen dat het beeld van IT niet voor iedereen hetzelfde is. Ik vind dat je wat extra’s kunt doen om dat beeld uit te leggen, want het is heel belangrijk om het beeld voor iedereen hetzelfde te schetsen”, legt ze uit. “IT mag wat mij betreft een beroep worden dat voor iedereen toegankelijk is.”

Kuijt zelf is bij Girlsday betrokken als rolmodel. Zelf begon ze echter niet als IT’er. “Ik heb eerst een aantal jaar psychologie gestudeerd, maar ik wist toen niet wat ik ermee wilde doen. Later ben ik er Sociaal Wetenschappelijk Informatica naast gaan studeren, en dat was juist heel praktisch. Nu kan ik wat ik over mensen weet, toepassen op iets tastbaars. Dat is ook wat wij bij IBM doen: je hebt hier echt een maakberoep.”

Kuijt vindt het zelf ook erg belangrijk om te laten zien dat IT heel breed is. “Het is veel meer dan alleen maar de informaticales op de middelbare school. Op Girlsday kun je dat goed laten zien. Wij laten bijvoorbeeld ook wat over slimme gebouwen zien. Daar zit veel techniek achter, maar bijvoorbeeld ook veel ontwerpkeuzes. En in een gebouw kun je goed laten zien wat bijvoorbeeld een sensor doet, wat het met mensen doet en welke informatie je eruit kunt halen.”

Zelf laten ervaren
 

Alleen rolmodellen neerzetten is op zo’n dag volgens Kuijt niet voldoende. “Het is net zo belangrijk dat die meisjes het werken met techniek allemaal zelf ervaren.” Daarom richt IBM zijn Girlsday erg praktisch in. “We leggen dingen uit, maar we gaan ook iets maken. Dan kunnen de meisjes echt aan de slag. Dat is een goede manier om het dichter bij kinderen te brengen.”

De meisjes worden bijvoorbeeld meegenomen naar het makerslab van IBM. “Daar laten we zien hoe we robotjes maken en laten we de kinderen zelf sensoren op dingen plakken. Maar er is ook ruimte voor andere dingen. Zo krijgen we vragen over waarom we allemaal in het Engels praten en hoe het is om op kantoor te werken. Dat leggen we ook allemaal uit.”

Kuijt merkt dat ze zelf ieder jaar ook weer veel energie uit Girlsday haalt. “Het is altijd weer een feestje, het heeft echt iets heel positiefs. Die kinderen doen actief mee en stellen veel vragen. Je ziet ze dan ook echt nadenken”, vertelt ze. “Het is echt broodnodig om dit te blijven organiseren.”