Over Girls’ Day

Tijdens Girls’ Day openen door heel Nederland bèta-, technische, IT-bedrijven én technische of IT-afdelingen van bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. De meisjes kunnen deelnemen aan interessante activiteiten, maken kennis met vrouwelijke medewerkers en leren meer over bèta/technische werkzaamheden. Kortom Girls’ Day laat meisjes de onontdekte wereld van bèta, techniek en IT van dichtbij beleven! 

Doelstellingen

Girls’ Day is bedoeld om meisjes tussen de 10 en 15 jaar kennis te laten maken met én te enthousiasmeren voor bèta, techniek en IT. Het is belangrijk dat meisjes een breed en realistisch beeld krijgen van bèta-, technische en IT-bedrijven en de bijbehorende beroepen en kennismaken met hun vrouwelijke medewerkers. De afgelopen tijd is meer dan ooit duidelijk geworden hoe belangrijk bèta, techniek & IT zijn voor de samenleving. Zo werken labtechnologen bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van vaccins, bedenken technici ergonomische oplossingen voor thuiswerkplekken, en maken IT-professionals zich sterk voor veilige videoverbindingen. Dit is een mooie kans om meisjes te enthousiasmeren voor bèta, techniek en IT!

Daarnaast vraagt Girls’ Day aandacht voor het thema genderdiversiteit in bèta, techniek en IT. Het is belangrijk dat meer meisjes en vrouwen kennismaken met deze sectoren, omdat zij zo de kans krijgen om hun interesse hiervoor te ontwikkelen en hun talenten te benutten. 

Girls’ Day 2021 Online

Normaal gesproken is Girls’ Day een fysiek evenement, waarbij de dag met een feestelijke kick-off wordt geopend op een speciale locatie. Door de gevolgen van de pandemie en de beperkende maatregelen willen we zeker zijn dat we meisjes ook in 2021 kunnen bereiken. Daarom kiest VHTO voor een online Girls’ Day die er als volgt uitziet:

 • Online Kick-Off voor alle deelnemende scholen:
  Tussen 10:00 en 11:00 zal VHTO Girls’ Day 2021 feestelijk openen met een live online programma vanuit een studio. Alle deelnemende meisjes zijn hiervoor uitgenodigd en kunnen virtueel deelnemen. Het thema voor de kick-off wordt later bekend gemaakt.

 • Online gastlessen van bedrijven op school:
  Vanaf 11:00 bieden bedrijven door het hele land online gastlessen aan bij deelnemende scholen (via een videoverbinding in de klas). Tijdens de gastles van ongeveer 45 minuten maken meisjes kennis met een bedrijf en de mensen die daar werken met een bèta, technisch of IT beroep.

 • Format:
  VHTO stelt in januari 2021 handleidingen beschikbaar. Hierin staan tips en voorbeelden voor het organiseren van een waardevolle gastles die een goed beeld geeft van de beroepspraktijk met veel interactie met de deelneemsters.

 • Bemiddeling:
  Zoals elk jaar is het mogelijk om door VHTO gekoppeld te worden aan een bedrijf of school. Bedrijven en scholen kunnen dit ook zonder tussenkomst van VHTO regelen.

 • Omvang:
  Bedrijven zijn vrij om de online gastles zo klein of groot te maken dat het passend is bij de eigen personele en budgettaire capaciteit. Wanneer een school met een grote groep meisjes meedoet bekijkt VHTO of er meer dan één bedrijf nodig is.

Rol VHTO

VHTO zorgt voor de landelijke coördinatie van Girls’ Day en bemiddelt tussen scholen en bedrijven om de juiste partijen met elkaar in contact te brengen.  VHTO houdt het overzicht bij van alle partijen die zich voor Girls’ Day hebben aangemeld en fungeert als helpdesk. VHTO organiseert zelf geen Girls’ Day-activiteit, maar ondersteunt scholen en bedrijven bij het maken van een passend programma. Verder zorgt VHTO voor landelijke publiciteit en organiseert samen met partners de kick-off om Girls’ Day feestelijk te openen.

Initiatief

VHTO Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek zet zich in voor het vergroten van de participatie van meisjes/vrouwen in bèta, techniek en IT. Girlsday is een van de activiteiten die wordt uitgevoerd in het kader van de alliantie Werk.en.de Toekomst, een samenwerking van Atria kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, Emancipator, de Nederlandse Vrouwen Raad (NVR) en VHTO. Dit initiatief wordt gesteund door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en heeft als doel om genderstereotypering te doorbreken in het onderwijs en op de arbeidsmarkt.

Internationaal

De oorsprong van Girls’ Day ligt in Amerika, waar sinds 1993 de ‘Take-Our-Daughters-To-Work-Day’ wordt georganiseerd. Doel van deze dag is om meisjes de waarde van een goede opleiding en toekomstige carrièremogelijkheden te laten zien. Ook in Duitsland is Girlsday al jaren een groot succes. In 2001 vond in Duitsland de eerste Girls Day - Mädchen-Zukunftstag plaats, waarna vele landen volgden. Momenteel vindt Girls’ Day onder andere in Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje, Polen en Kosovo plaats. 

Aanmelden?

Wil je met je school of bedrijf ook meedoen aan Girlsday? Meld je dan aan via het inschrijfformulier voor scholen en bedrijven.

Meer weten?

In de FAQ's vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Online Girls’ Day 2020

In verband met Covid heeft op 2 april jl. een alternatieve online Girls’ Day in samenwerking met Microsoft plaatsgevonden. 

Girls’ Day online voorlichting 2020

Een compilatie van de online voorlichtingen. Het thema was in 2020: Logistiek. De rolmodellen waren allen afkomstig uit de logistieke sector. Naast hun presentaties krijg je in de video ook tips en tricks waar je aan moet denken bij het geven van een voorlichting.