Toolkit Pers

Perscontact

Pers is van harte welkom bij de kick-off en andere activiteiten die plaatsvinden in het kader van Girlsday. Voor het bijwonen van een van de activiteiten van Girlsday of andere persverzoeken kunt u contact opnemen met communicatie@vhto.nl of 020 888 4220.

Persbericht Girlsday 2020

Logistieke sector centraal bij Kick-Off Girlsday 2020

VHTO Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, organiseert het jaarlijks evenement waar meisjes van 10-15 jaar op bezoek gaan bij IT, bèta en technische bedrijven. Dit jaar is Girlsday op donderdag 2 april. Het feestelijke startschot vindt plaats in de Rotterdamse haven waar de activiteiten in het teken van logistiek staan. 60 meisjes uit het basis- en voortgezet onderwijs zijn hiervoor uitgenodigd. Bedrijven en scholen hebben zich in groten getale aangemeld en de teller staat nu al op meer dan 10.000 meisjes en 369 bedrijven die meedoen. 

De Topsector Logistiek verbindt zich dit jaar aan Girlsday. Slechts 18% van de logistieke medewerker is vrouw en de sector wil het aandeel vrouwelijk personeel stimuleren. Daarnaast heeft logistiek een imagoprobleem. Te weinig mensen zijn zich bewust van de vele kansen en de verschillende banen die de logistiek te bieden heeft. Het beeld is dat de logistieke sector bestaat uit magazijnen en vrachtwagens, maar er is veel meer te beleven: robotisering, e-commerce, big data, internationalisering, maar ook bijvoorbeeld logistiek in de medische zorg bieden vele uitdagingen voor meisjes. Beeldvorming speelt een belangrijke rol om te laten zien welke toekomstmogelijkheden er zijn. 

Aangezien vrouwelijk tekort al op vroege leeftijd ontstaat voor de bèta, technische, en IT- opleidingen en beroepen is het belangrijk om meisjes hier vroeg kennis mee te laten maken. Door hun op jonge leeftijd te laten zien welke beroepsmogelijkheden er zijn binnen de verschillende technische sectoren, worden de kansen vergroot dat zij ook daadwerkelijk hiervoor zullen kiezen. Want als je niet weet hoe het is om in een bepaald vakgebied te werken, dan is de kans ook kleiner dat je er daadwerkelijk in gaat werken.

Bovendien veranderen de beroepen ook steeds, waardoor veel jongeren – maar ook hun ouders, leraren en vrienden – geen kennis hebben over wat zo’n beroep precies inhoudt. Girlsday is een belangrijk instrument en draagt bij aan een positieve beeldvorming.

Op Girlsday organiseren bedrijven activiteiten waardoor de meisjes een beter beeld krijgen van de sectoren. Er worden uiteenlopende doe-activiteiten voor de meisjes georganiseerd, zoals het maken van ruimte-instrumenten, het fabriceren van een zonnecel, het ontwerpen van een bewegwijzeringsbord en het rijden van een parcours in een hijskraan.

Girlsday 2020 wordt georganiseerd in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Platform voor Talent voor Technologie en de Topsector Logistiek. De kick-off vindt plaats bij EIC Mainport Rotterdam.

-----

NOOT VOOR DE REDACTIE (niet voor publicatie):

Vertegenwoordigers van de media zijn welkom bij de Kick-off van Girlsday 2020:

EIC Mainport Rotterdam, Noordzeeweg 6, 3181 ML Rozenburg, Havennummer 5325. Rotterdam; 09:30 - 12:45 uur (landelijk startsein om 09:45 uur). Aanmeldenviacommunicatie@verwijder-dit.vhto.nl of 020 888 4220.

Meer informatie ontvangen over Girlsday-activiteiten bij een bedrijf in de regio of een van deze bedrijven bezoeken? Neem dan contact op met Chanty Teng, VHTO via 020 888 4220 of via communicatie@verwijder-dit.vhto.nl.

De lijst van alle deelnemende bedrijven aan Girlsday 2020 is hier te vinden.

Over VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek
VHTO zet zich in om de participatie van meisjes en vrouwen aan de wereld van bètawetenschappen, techniek en ICT te vergroten. VHTO richt zich op het onderwijs, de arbeidsmarkt en op beleidsmakers en is actief in de hele keten van primair onderwijs tot en met de arbeidsmarkt.

De 10 inzichten in gender en STEM

Als u een pdf van dit document wilt ontvangen, stuur dan een mail naar communicatie@verwijder-dit.vhto.nl

Kick-off

VHTO verzorgt de landelijke publiciteit rondom Girlsday en organiseert de officiële en feestelijke kick-off van alle activiteiten die in het kader van Girlsday in Nederland plaatsvinden. 

Social media

Twitter mee met #Girlsday2020 en deel en volg alle activiteiten van Girlsday via: