Sahar Yadegari stelt zich voor

30 september 2020

‘Hebben wij gewonnen?’ ‘Nee, wij hebben toch gewonnen? Ik weet het zeker!’ Daar zat ik dan aan tafel met tegenover mij een groep opgetogen en enthousiaste meisjes uit groep 7 en 8 van de basisschool. Vol verwachting vroegen ze aan mij als jurylid of zij zouden winnen met de door hen bedachte AI toepassingen van het deepdivers.ai event waar zij die dag aan meededen.

Hoe mooi zou het zijn als de AI van de toekomst wordt gemaakt door alle groepen uit de samenleving?

Cocky had mij voor de gelegenheid tot jurylid gemaakt. Ik was diep onder de indruk van wat ze bedacht hadden en hoe ze urenlang hard hadden gewerkt om de principes van kunstmatige intelligentie zich eigen te maken en zelf toe te passen. Hoe mooi zou het zijn als de AI van de toekomst wordt gemaakt door alle groepen uit de samenleving? Dat is geen luxe, maar een noodzaak om ervoor te zorgen dat we als samenleving de vruchten kunnen plukken van technologie. Dat geldt niet alleen voor de IT, maar ook voor andere technische sectoren.

De afgelopen dagen heb ik een paar fantastische vrouwen ontmoet uit de bouw, de installatietechniek en engineering. Van allen kreeg ik het vriendelijk doch dringend verzoek het belangrijke werk van VHTO voort te zetten. ‘Grote schoenen om te vullen’, was een terechte uitspraak van de Raad van Toezicht van VHTO tijdens de afscheidsreceptie van Cocky. Daar ben ik me zeker bewust van. Dat betekent dat we samen met het team en de partners van VHTO héél hard aan de slag moeten om de opdracht die we hebben waar te maken. Zolang ik die enthousiaste meiden meisjes uit groep 7 en 8 mag meemaken, voel ik de energie en het vuur dat nodig is om aan zo een belangrijke opdracht te werken.